Werkgeluk binnen de huisartsenzorg
We spreken en schrijven veel over de hoge werkdruk binnen de gezondheidszorg met tips om deze te verminderen. Maar wat is de impact van werkgeluk? En wat kunt u doen om dit te ervaren?
Een tijdje terug heb ik het BSL Webinar - Werkgeluk, on demand bekeken. Een interessant webinar waarin Patrick van Hees, Geluksprofessor en CHAP (Cambridge Happiness Profiler) de deelnemers meenam in de wereld van (werk-)geluk.
Hij begon zijn verhaal met het volgende:
Privé geluk heeft de meeste invloed op het werkgeluk.
Geluk is optimaal functioneren, gegeven de omstandigheden. Ook in moeilijke omstandigheden, vinden we gelukkige mensen.
Als u dat op zich in laat werken, denk ik dat een ieder van ons daar wel een punt van herkenning uit kan halen.
Waar draagt (werk-)geluk aan bij?
(Werk-)geluk draagt bij aan:
- Betere gezondheid: meer energie en minder uitval (Layard & De Neve, 2023)
- Betere zelfregulatie: meer regulatie over de mentale en fysieke hulpbronnen (Heatherton & Wagner, 2011)
- Motivatie: sterkere intrinsieke motivatie om complexe taken op te lossen (Oswald et al., 2015)
- Creativiteit: meer mentale hulpbronnen om creatieve ideeën te bedenken (Amabile et al., 2005; Fredrickson, 2004)
- Positieve relaties: meer positieve ervaringen en samenwerkingen (Krekel et al., 2019)
- Lage verloop van medewerkers: besparing op additionele inhuur en opleidingskosten (Tett, 1993; Bouchencoghe, 2013; Azeez et al., 2016)
- Aantrekken van talent: sollicitanten selecteren op werkgevers met gelukkige werknemers (Ward, 2023)
Wat kunt u als huisarts/praktijkhouder bijdragen aan het (werk-)geluk van uw medewerkers?
Wellicht denkt u na het lezen tot dusver, ja leuk en aardig allemaal, maar wat kan ik nu bijdragen aan het (werk-)geluk van de medewerkers binnen mijn praktijk.
Patrick stelt: "Geluk is D.O.M.”
D.O.M. staat voor Doelen, Oplaadpunten & Mensen
Doelen
Doelen zijn er in allerlei soorten en maten. In uw leven heeft u immers allerlei rollen – kind, broer/zus, geliefde, ouder, werknemer/werkgever, vrijwilliger- en in elke rol heb je een doel.
Hoe meer doelen vanuit uw hart gesteld worden (u wilt écht graag een liefhebbende partner zijn, of een huisarts die mensen verder helpt) hoe meer ze uw leven verrijken.
Zo kan het uw medewerkers helpen om werkgerelateerde doelen op te stellen. Sommige als team, anderen individueel. Stem de te stellen doelen gezamenlijk af, zodat het niet als een opgelegde, onhaalbare KPI vanuit het management voelt.
Oplaadpunten
Patrick vergelijkt de energie van een mens met de energie van een telefoon. Ook wij gaan niet oneindig mee: op een gegeven moment vallen we uit. Om gelukkig te zijn, is het noodzakelijk om vaak genoeg op te laden.
‘Oplaadpunten vormen als het ware de accu voor je geluk,’ zegt Patrick. ‘We hebben energie nodig om Doelen te kunnen nastreven en om verbinding met Mensen te maken.’
“Voor veel mensen in de zorg is het gebrek aan passende oplaadpunten de grootste belemmering om gelukkiger te zijn.” - Patrick van Hees
Hoe kunt u dan optimaal opladen? Patrick ondervroeg 1000 Nederlanders naar hun favoriete oplaadpunten en leidde daar een top-10 uit af. ‘Vakantie’, noemden veel mensen, maar ook ‘tijd met geliefde doorbrengen’, ‘muziek luisteren’ en ‘op tijd naar bed gaan’.
Het is voor iedereen anders en kan voor u iets heel specifieks zijn, zoals sporten, wandelen in de natuur of naar de sauna gaan. Ga op ontdekking! Hoe beter u weet wat te doen om op te laden, hoe meer oplaadmomenten u kunt inbouwen.
Wellicht een mooie tip om op in te spelen aankomende Dag van de Doktersassistenten, Nationale collegadag, Dag van de Praktijkondersteuner of Dag van de Zorg.
Mensen
Niet voor niets staat ‘tijd met geliefde doorbrengen’ heel hoog in de top tien van oplaadpunten. De M is van de drie geluksbrengers de belangrijkste, aldus Patrick.
‘Liever vrienden zonder geld dan geld zonder vrienden.’ U kunt méér geluk uit de mensen om u heen halen door bewust energie en tijd in hen te steken. Zijn er mensen in uw omgeving die u beter zou willen leren kennen? Probeer dan eens per maand met een van die mensen in contact te komen, adviseert Patrick.
Maak anderen blij – door hen te helpen, met hen mee te denken, en simpelweg aandacht te schenken. Dit hoeft niet altijd groot te zijn of geld te kosten. Toon uw dankbaarheid richting collega’s, laat ze weten dat u blij bent met hun inzet.
Meer weten over (werk-)geluk? Hij heeft verschillende boeken geschreven en het is zeker de moeite waard om Patrick te volgen op LinkedIn