Wat gaat de Wet DBA binnen huisartsenpraktijken betekenen?
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger handhaven op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dit heeft directe gevolgen voor waarnemende huisartsen en praktijkhouders.
Is er reden voor waarnemers om zich zorgen te maken?
Waarnemers moeten zeker aandacht besteden aan de nieuwe handhaving van de Wet DBA, maar er is geen reden voor paniek. Het belangrijkste is om goed inzicht te hebben in hoe de samenwerking met praktijkhouders wordt vormgegeven. Hier zijn enkele punten om te overwegen:
Gebruik van de juiste overeenkomsten:
Als waarnemer kun je je positie versterken door gebruik te maken van goedgekeurde modelovereenkomsten. Hiermee leg je vast dat je zelfstandigheid gewaarborgd is, wat je risico op schijnzelfstandigheid beperkt.
Tijdelijkheid van de samenwerking:
De Belastingdienst kijkt kritischer naar langdurige en structurele samenwerkingen. Waarnemers die vaak en voor langere periodes in dezelfde praktijk werken, lopen een groter risico om als werknemer gezien te worden. Het is slim om de frequentie van waarnemingen te spreiden of om samen te werken met verschillende praktijken als je zelfstandigheid wilt behouden.
Belastingtechnische en juridische risico’s:
Als de Belastingdienst toch oordeelt dat er sprake is van een dienstverband, kan dit gevolgen hebben, zoals terugwerkende belastingheffingen. Voor waarnemers is het daarom belangrijk om te zorgen dat de praktijkhouder hun zelfstandige status erkent en ondersteunt.
Samenwerking met de praktijkhouder:
Overleg regelmatig met de praktijkhouder over de aard van jullie samenwerking. Praktijkhouders kunnen bijvoorbeeld duidelijke afspraken maken over jouw zelfstandigheid en ondernemersrisico, wat kan helpen om het zzp-statuut te behouden.
Samengevat hoeven waarnemers zich niet per se zorgen te maken, maar het is wel belangrijk dat ze proactief hun zelfstandige positie beschermen. Door duidelijke afspraken en juiste documentatie kunnen waarnemers hun zzp-status behouden en voldoen aan de eisen van de nieuwe Wet DBA-handhaving.
Wat houdt dit dan in voor de praktijkhouders?
Ook voor praktijkhouders betekent de aangescherpte handhaving van de Wet DBA dat zij extra zorgvuldig moeten zijn in het vastleggen en waarborgen van de zelfstandigheid van waarnemers. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten:
Financiële verantwoordelijkheid:
Als de Belastingdienst concludeert dat een waarnemer in feite een werknemer is, kunnen er forse naheffingen en boetes volgen. Deze financiële verantwoordelijkheid ligt bij de praktijkhouder. Het is daarom essentieel om de aard van de samenwerking goed te definiëren en te documenteren.
Gebruik van modelovereenkomsten:
Praktijkhouders kunnen gebruikmaken van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten, specifiek voor waarnemers. Deze documenten helpen om de zelfstandigheid van de waarnemer vast te leggen en bieden bescherming tegen het risico van schijnzelfstandigheid. Modelovereenkomsten die voor 1 januari 2025 zijn ondertekend, blijven geldig tot 30 september 2026.
Frequentie en duur van waarneming beperken:
De Belastingdienst let extra op situaties waarin waarnemers langdurig en vaak binnen één praktijk werken, omdat dit kan worden gezien als een dienstverband. Praktijkhouders kunnen het risico op schijnzelfstandigheid verminderen door waarnemers niet structureel en langdurig in te zetten of door variatie te bieden in de samenwerking.
Ondernemersrisico van de waarnemer:
Een zzp’er moet zelfstandig en met ondernemersrisico werken. Als praktijkhouder is het verstandig om niet alle werkprocessen te controleren of aan te sturen en om waarnemers zelf verantwoordelijk te laten zijn voor hun eigen tarieven, werkafspraken, en verzekeringen.
Geen integratie van waarnemers in de praktijk:
Waarnemers mogen niet volledig geïntegreerd zijn in het vaste team en de organisatie van de praktijk. Praktijkhouders kunnen hierbij denken aan waarnemers die niet dezelfde verantwoordelijkheden hebben als vaste medewerkers, of die een andere werkstructuur volgen.
Evaluatie van de samenwerking:
Regelmatige evaluatie van de samenwerking helpt om een duidelijk onderscheid tussen zzp-werk en een mogelijk dienstverband te behouden. Door deze evaluatie kan de praktijkhouder snel bijsturen en de waarnemer op tijd informeren bij eventuele wijzigingen in de werkwijze.
Door aandacht te besteden aan deze punten en heldere afspraken te maken, kunnen praktijkhouders de risico's van schijnzelfstandigheid beperken.
Algemene conclusies en aanbevelingen voor waarnemers en praktijkhouders:
- Gebruik de juiste overeenkomsten: Maak gebruik van de beschikbare modelovereenkomsten voor duurwaarneming of incidentele waarneming om de arbeidsrelatie correct vast te leggen.
- Overweeg alternatieve samenwerkingsvormen: Bij langdurige samenwerkingen is het verstandig om te kijken naar andere vormen, zoals een dienstverband of mede-praktijkhouderschap, om risico's te minimaliseren.
- Blijf op de hoogte van wet- en regelgeving: Zowel waarnemers als praktijkhouders dienen zich continu te informeren over de geldende regels en eventuele wijzigingen hierin. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) biedt actuele informatie en ondersteuning op dit gebied.
Hulp bij het correct vastleggen van de arbeidsrelatie
Voor het correct vastleggen van de arbeidsrelatie kan onze dienst Waarnemersportaal de uitkomst bieden. Waarnemersportaal biedt de meest recente modelovereenkomst aan die je naar eigen wens aan kunt passen.
Daarnaast worden wijzigingen en revisies automatisch bijgehouden, waardoor het gemakkelijk is om de geschiedenis van een contract te raadplegen en te begrijpen.
Waarnemersportaal heeft een ingebouwde facturatiemodule. De waarnemer kan direct de facturen in het portaal uploaden en laten goedkeuren. Dit zorgt voor nauwkeurigere gegevens en een gestroomlijnd proces.
Door goed voorbereid te zijn op de aangescherpte handhaving van de Wet DBA kun je mogelijke risico’s beperken en is het dus zeker nog mogelijk om je als waarnemend huisarts in te laten zetten binnen een huisartsenpraktijk / een beroep te doen op een waarnemend huisarts.