Tips voor een soepele doorstroom tijdens het vaccineren

Tips voor een soepele doorstroom tijdens het vaccineren

Inmiddels is de griepcampagne in volle gang. Sommige huisartsen zijn al volop aan het vaccineren, bij anderen gaan de laatste uitnodigingen de deur uit richting patiënten, klaar om ook aan de slag te gaan.

Ter voorbereiding op zo’n vaccinatiedag hebben we een aantal tips die ervoor zorgen dat het vaccineren zelf zo soepel mogelijk verloopt. Voor u prettig, maar zeker zo prettig voor uw patiënten, zodat zij niet te lang hoeven te wachten.

 

1. Extra persoon voor het inscannen van de patiëntgegevens

Naast een of meerdere personen voor het vaccineren, de huisarts(en) en doktersassistent(en), is het fijn om (afhankelijk van de grootte van de opkomst) minimaal een persoon extra te hebben die alle gegevens van de patiënten inscant zodat het direct in het HIS verwerkt wordt. Dit scheelt enorm veel tijd aan administratie rechttrekken achteraf.
 

2. Scanner(s) en laptop(s) klaarzetten

Om de gegevens direct in te kunnen scannen zijn er barcode of QR-code scanners noodzakelijk die verbonden zijn met een laptop. Zorg ervoor dat u met de juiste gegevens ingelogd bent en test dit voor aanvang van de patiënten. Tevens dient de laptop ervoor om patiënten op te kunnen zoeken, die geen brief mee hebben gebracht. Zo worden de gegevens van de patiënt in kwestie toch meteen op de juiste manier verwerkt.
 

3. Vaccinaties uit de koeling halen

Bij het bestellen van de vaccinaties, heeft u al gekeken of u wellicht nog Pneumokokkenvaccinaties van vorig jaar op voorraad heeft en of deze nog houdbaar zijn. Indien u nog overgebleven houdbare vaccinaties heeft is het uiteraard zaak dat deze eerst gebruikt worden. Aangezien Griepvaccinaties aan het einde van de griepcampagne standaard vernietigd dienen te worden, weet u zeker dat deze bruikbaar zijn.

1 tot 2 uur van tevoren kunnen de vaccinaties uit de koeling worden gehaald en de naalden opgezet worden.

Indien u werkt met onze Vaccinatieplanner dienst, kunt u exact zien hoeveel patiënten u die dag verwacht, toch adviseren we om standaard 5% minder vaccinaties uit de koeling te halen in verband met no-shows. Indien u hier niet mee werkt, zorg dan dat u niet direct te veel vaccinaties uit de koeling legt, het zou zonde zijn als deze verspild worden.
 

4. De ruimte inrichten voor een goede doorstroom

Zorg dat u de incheck-gelegenheid ruim voor de prikkers positioneert en dat het duidelijk is voor patiënten zich daar eerst aan te melden alvorens ze gevaccineerd worden.

Ongeacht of u op eigen praktijk of locatie elders gaat vaccineren, is het goed om te kijken naar de inrichting van de ruimte. Kunnen patiënten gemakkelijk in- en uitlopen zonder elkaar in de weg te staan? Indien mensen nog even moeten wachten, bijvoorbeeld patiënten die te vroeg komen, is er een mogelijkheid om te zitten voor patiënten die moeilijk te been zijn?

Zorg tevens ook voor een of meerdere stoelen bij de prikplek voor mensen die niet lang kunnen staan, of bang zijn flauw te vallen.
 

5. Privacy ruimte

Kijk of het mogelijk is om een plekje voor privacy te creëren. Bijvoorbeeld voor mensen die zowel de Pneumokokken- als de Griepvaccinatie krijgen, maar er in één arm niet gespoten mag worden, vanwege borstkanker, dat ze ook een vaccinatie in de bil kunnen krijgen. Tevens is een privacy ruimte ook fijn als er wat jongere kinderen gevaccineerd dienen te worden.
 

6. Prikstations op orde

Zorg voor voldoende naaldencontainers, het liefst 1 per persoon. Daarnaast voldoende deppertjes, pleisters en prullenbakken. Handalcohol zodat de handen tussendoor ontsmet kunnen worden of als er met handschoenen geprikt wordt zorgen voor extra handschoenen om tussendoor eens te wisselen.
 

7. Anafylaxie set

Er dient te allen tijde een arts aanwezig te zijn met een anafylaxie set bij de hand voor het geval iemand een reactie krijgt op de griepspuit.

 

Hopelijk heeft u iets aan deze tips, we wensen u hoe dan ook een soepele vaccinatiedag of dagen toe

Top