Nationale Collegadag

Nationale Collegadag

Bijna iedereen is wel bekend met de uitspraak dat u over het algemeen meer tijd doorbrengt op uw werk dan thuis. Zeker binnen de huisartsenzorg is thuiswerken vaak minder vanzelfsprekend i.v.m. het zien van patiënten. Oftewel, u brengt meer tijd door met uw collega’s, dan met uw gezin/partner/familie/vrienden. Mooi om eens stil te staan bij die fijne collega’s tijdens Nationale Collegadag, morgen, donderdag 4 april.

Waardering naar collega’s uiten.

Het uiten van waardering voor collega's kan een grote impact hebben op de werksfeer en motivatie binnen een team. Hier zijn enkele ideeën voor kleine gebaren waarmee u uw waardering kunt tonen:

 1. Een Handgeschreven Kaartje: Een handgeschreven kaartje kan veel betekenen. Het laat zien dat u de moeite neemt om uw dankbaarheid te uiten.
 2. Een Compliment Geven: Persoonlijke en oprechte complimenten kunnen iemands dag goed maken. Het kan gaan om een succesvol afgerond project of de manier waarop iemand een uitdaging heeft aangepakt. Laat weten dat u het waardeert.
 3. Kleine Verrassingen: Het brengen van een kopje koffie of het delen van een snack kan veel betekenen, vooral tijdens drukke periodes.
 4. Openbare Erkenning: Het geven van erkenning tijdens vergaderingen of via een groeps-email kan het gevoel van waardering versterken en anderen motiveren.
 5. Luisteren: Actief luisteren naar wat een collega te zeggen heeft of hulp nodig heeft, kan een van de meest waardevolle manieren zijn om waardering te tonen.
 6. Hulp Aanbieden: Uw hulp aanbieden tijdens stressvolle momenten kan zeer gewaardeerd worden en laat zien dat u een teamspeler bent.
 7. Een Virtueel Bedankje: Een virtueel bedankje, een virtueel kaartje of een digitale cadeaubon kan zeer betekenisvol zijn.
 8. Flexibiliteit Tonen: Respect tonen voor de tijd en verplichtingen van collega’s buiten werk, door flexibel te zijn met deadlines of vergadertijden, kan ook een vorm van waardering zijn.
 9. Een Luisterend Oor Bieden: Soms hebben collega's gewoon behoefte aan iemand die luistert. Beschikbaar zijn om te luisteren kan een krachtig gebaar van waardering zijn.
 10. Samen Tijd Doorbrengen Buiten Werk: Het organiseren van een activiteit buiten werktijd, zoals een lunch of koffie, kan helpen relaties te versterken en uw waardering te tonen.
   

Elk van deze gebaren kan helpen een positieve en ondersteunende cultuur op de werkplek te bouwen, waar waardering en erkenning deel uitmaken van de dagelijkse routine.

Top