Jaarlijks ruim 5.000.000 brieven verstuurd door huisartsen!

Jaarlijks ruim 5.000.000 brieven verstuurd door huisartsen!

Eerder schreven we al een blog over stress en onnodige werkdruk rondom het vaccinatieseizoen. Hierin beschreven we al een klein stukje over de duurzaamheid, maar hier is zoveel over te zeggen en vergt de nodige uitleg, dat we er graag een aparte blog aan wijden. Wat is nu een betere dag hiervoor dan tijdens Wereldmilieudag? We hebben het over duurzaamheid tijdens het vaccinatieseizoen. Laten we u even meenemen..

 

5 miljoen brieven staat gelijk aan 50 bomen

Ieder jaar worden er in Nederland tijdens het vaccinatieseizoen ruim 5.000.000 brieven verstuurd om patiënten uit te nodigen voor hun vaccinatie. Laat dit even op u inwerken, 5 MILJOEN!

Met een héle gunstige berekening zijn er 50 bomen nodig om dit aantal aan brieven te produceren. Eigenlijk zijn dit er dus nog meer. Voor degene die benieuwd zijn naar deze berekening, deze staat onderaan deze blog. Dan hebben we het puur over het aantal bomen die ervoor nodig zijn, dan hebben we het nog niet over het proces om het te verwerken tot daadwerkelijk bruikbaar papier (kappen, transport, verwerken, bleken, vormen, persen, drogen etc). En dan hebben al die brieven ook nog enveloppen nodig.

 

Hoe zit het met de kosten?

Volgens de LHV heeft een gemiddelde huisartsenpraktijk ruim 2000 patiënten. Zo’n 30% hiervan krijgt een vaccinatie-uitnodiging, lees 600 patiënten. Een gewone uitnodiging verzenden, met een zakelijk abonnement bij PostNL kost € 0,60 x 600 = € 360,-. Zou de patiënt ook een Pneumokokken uitnodiging krijgen, dan wordt de brief iets zwaarder en kost het € 0,65 per uitnodiging. Ongeveer 10% van de patiënten krijgt deze uitnodiging, € 0,65 x 60 = € 39,-. Om het plaatje dan helemaal compleet te maken € 0,60 x 540 = € 324 + € 39 = € 363,- Dit gaat puur over het verzenden, niet het printen, vouwen, in een envelop stoppen en versturen.
 

Uitnodiging per post vs. per e-mail

Levering

Een veelgenoemd bezwaar tegen het versturen van de uitnodigingen via e-mail is dat de mail niet aan zou komen. Laten we dat meteen de wereld helpen, dit gebeurt minder dan 1%. En laten we eerlijk zijn, deze 1% zou net zo goed via de post kunnen zijn. Sterker nog, in de Postwet hanteren ze een marge van 5%, omdat er weleens wat mis kan gaan.
 

Duurzaamheid

In veel gevallen kunnen e-mails volledig groen verstuurd worden (bij het gebruik van zonnepanelen of een andere duurzame energiebron) in tegenstelling tot uitnodigingen per post, zoals hierboven te lezen.
 

Herinnering

Een patiënt een herinnering sturen per post, hiermee worden de kosten verdubbeld € 324,- x 2 = € 648,-. Een flinke kostenpost! Een herinnering per e-mail kost niet alleen niets extra’s, het is ook nog eens ontzettend handig en vaak te automatiseren.
 

Geen e-mailadres van patiënten

>75% van de patiënten heeft al een geregistreerd mailadres in het HIS. Mocht dit in uw huisartsenpraktijk nog niet aan de orde zijn, dan vergt dit een eenmalige investering om de e-mailadressen op te halen bij uw patiënten, maar daarmee vergemakkelijkt u de communicatiemogelijkheden aanzienlijk! Niet alleen ten behoeve van de vaccinatie-uitnodiging, maar hiermee kunt u uw patiënten ook eenvoudig op de hoogte stellen van andere belangrijke thema’s.
 

Uitnodiging met patiëntnummer en/of barcode

Het personaliseren van een uitnodiging is zowel met post als e-mail makkelijk te realiseren. Een patiëntnummer en/of barcode per uitnodiging, géén enkel probleem.
 

Uitbesteden

Voor het versturen van de vaccinatie-uitnodiging maken veel huisartsenpraktijken gebruik van een verzendhuis. Hiermee gaat de bovenstaande prijs nog verder omhoog. € 1,04 voor een gewone vaccinatieoproep + € 0,51 om het te combineren met de Pneumokokken uitnodiging. Wilt u een extra flyer of nieuwsbrief toevoegen, dat betaalt u hier weer extra voor. Wederom, dit gaat puur over het verzenden, niet het printen, vouwen, in een envelop stoppen en versturen.

Ook bij het versturen van de uitnodigingen via e-mail is het mogelijk dit uit te besteden. Vaak voor een fractie van de prijs. Dit is uiteraard ook bij ons mogelijk! De mailmodule kost slechts € 75,- per jaar. Hierin maken we geen onderscheid of het de griepvaccinatie en/of pneumokokken uitnodiging betreft. Gewoonweg omdat we duurzaam ondernemen supporten én vinden dat hier hele normale gangbare prijzen tegenover mogen staan.

Wilt u een extra bijlage aan uw mail toevoegen, dan betaalt u daar niets extra’s voor. Eerlijkheidshalve moeten we aangeven dat de mailmodule echter alleen in combinatie met Vaccinatieplanner als dienst af te nemen is. Vaccinatieplanner creëert rust en overzicht tijdens het vaccinatieseizoen.
 

Geloof ons niet op ons woord

In een recente survey onder onze klanten, werden we gemiddeld met een dikke 8 beoordeeld. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op, maar daar blijft het niet bij. U kunt uw huisartsenpraktijk gratis registreren op www.vaccinatieplanner.nl en ons SaaS(Software-as-a-Service)-vaccinatieplanning systeem 14 dagen kosteloos uitproberen.

Klaar voor een vaccinatiecampagne met een soepel verloop? Neem vrijblijvend contact op.

Vragen naar aanleiding van deze blog? Deze beantwoorden we graag!
 

Berekening aantal bomen

Het aantal A4'tjes dat uit één boom gehaald kan worden, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de soort boom, de grootte en het volume van de boom, en de efficiëntie van het papierproductieproces. Hieronder volgt een ruwe schatting gebaseerd op gemiddelde waarden:

  1. Gemiddelde grootte van een boom: Een volwassen boom heeft gemiddeld een hoogte van ongeveer 15-20 meter en een diameter van ongeveer 30 centimeter.
  2. Houtvolume: Het volume van hout dat uit een gemiddelde boom gehaald kan worden, kan variëren. Voor deze berekening nemen we een boom met een volume van ongeveer 1 kubieke meter hout.
  3. Papierproductie: Er wordt aangenomen dat uit 1 kubieke meter hout ongeveer 400-500 kilogram papier kan worden geproduceerd.
  4. Gewicht van een A4'tje: Een standaard A4'tje (80 grams papier) weegt ongeveer 5 gram.

Met deze gegevens kunnen we de volgende berekening maken:

  • Uit 1 kubieke meter hout kunnen we 400-500 kilogram papier halen.
  • 1 kilogram papier bevat ongeveer 200 A4'tjes (want 1000 gram / 5 gram per A4'tje = 200 A4'tjes per kilogram).

Dus, uit 1 kubieke meter hout kunnen we:

400 kg×200=80.000 A4’tjes400 kg×200=80.000 A4’tjes
500 kg×200=100.000 A4’tjes500 kg×200=100.000 A4’tjes

Dit betekent dat uit één gemiddelde boom ongeveer 80.000 tot 100.000 A4'tjes gehaald kunnen worden.

Top