Internationale dag van positief denken

Internationale dag van positief denken

Vrijdag 13 september is het zover, de internationale dag van positief denken.

Het zal voor u als huisarts geen verrassing zijn dat negatieve gedachten voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. U zult ongetwijfeld patiënten op bezoek hebben gehad die even niet zo lekker in hun vel zitten en kampen met negatieve gedachtes.

Maar het tegenovergestelde is ook waar: positieve gedachten hebben een positief effect op het algemene gevoel van welzijn. Hiermee zeggen we niet dat alle nare gebeurtenissen op te lossen zijn met een positieve mindset. Het leven bestaat immers uit ups en downs.

Wel willen we op de Internationale dag van positief denken de nadruk leggen op de voordelen van positief denken. Zo kunnen positieve gedachten leiden tot minder (werk)stress en een gezonder leven. U maakt gezondere keuzes die uw gezondheid ten goede komen.

Daarnaast kunnen positieve gedachten op uw werk de productiviteit en motivatie aanzienlijk verbeteren. Maar hoe integreert u die positieve gedachten in uw huisartsenpraktijk?
 

1. Oefen dankbaarheid

Begin uw werkdag door (in stilte) bewust stil te staan bij de dingen waar u dankbaar voor bent, zoals collega's, kansen of kleine successen. Dit creëert een positieve mindset en helpt om stressvolle situaties beter aan te kunnen.
 

2. Focus op oplossingen in plaats van problemen

Wanneer je met uitdagingen wordt geconfronteerd, probeer dan niet te blijven hangen in de moeilijkheden. Richt je in plaats daarvan op mogelijke oplossingen en manieren om vooruit te komen. Dit geeft een gevoel van controle en vermindert stress.
 

3. Visualiseer succes

Hoe ziet succes er voor u uit? Stel u dit regelmatig voor. Dit kan variëren van het succesvol afronden van een (preventie)campagne tot het effectief samenwerken met uw team. Visualisatie helpt om gefocust en gemotiveerd te blijven.
 

4. Creëer een ondersteunende omgeving

Omring uzelf met positieve mensen die u aanmoedigen en ondersteunen. Probeer indien mogelijk ook uw werkplek te personaliseren met voorwerpen die u een goed gevoel geven, zoals foto's of inspirerende citaten.
 

5. Vier kleine successen

Wacht niet tot grote mijlpalen om succes te vieren. Sta stil bij kleine overwinningen en vooruitgangen. Dit versterkt het gevoel van prestatie en moedigt u en het team aan om door te gaan

Top