
Digitalisering en E-health binnen de huisartsenzorg
Er is een groeiende inzet van digitale zorgtoepassingen, zoals e-consulten en online inzage in het medisch dossier (NedHIS, NHG). Dit biedt mogelijkheden voor efficiëntere zorgverlening en betere patiëntbetrokkenheid, maar stelt ook eisen aan de digitale vaardigheden van zowel zorgverleners als patiënten.
E-health en digitale zorg zijn twee veelgebruikte termen. Goed om de verschillen tussen deze twee termen aan te duiden:
E-health gaat over de toepassing van zowel digitale informatie als communicatie om de gezondheid en zorg te ondersteunen.
Digitale zorg vereist een behandelrelatie (bijvoorbeeld tussen arts en patiënt) en dat er een zorgdienst wordt verleend.
E-consult:
E-consults zijn geschikt voor eenvoudige, niet-urgente vragen die geen lichamelijk onderzoek vereisen. Er wordt aangegeven dat e-consults het meest effectief zijn wanneer er een bestaande arts-patiëntrelatie is. Hiermee bedoelen we dat arts en patiënt elkaar al eens (of meerdere keren) in levende lijve gezien hebben. Bij een bestaande relatie geven zowel huisartsen als patiënten aan deze vorm van contact te waarderen vanwege de laagdrempeligheid en toegankelijkheid. Het proactief inzetten van e-consults kan de communicatie tussen patiënt en huisarts verbeteren.
Videoconsult:
Videoconsulten bieden voordelen voor patiënten die moeilijk naar de praktijk kunnen komen en waarbij visuele beoordeling essentieel is. Hoewel ze minder frequent worden ingezet dan e-consults, kunnen videoconsulten een waardevolle aanvulling zijn op de traditionele zorg.
Telemonitoring:
Telemonitoring, zoals het op afstand monitoren van glucose- of bloeddrukwaarden, blijkt effectief bij de zorg voor chronische aandoeningen, met name diabetes. Ook hierbij geldt dat een bestaande arts-patiëntrelatie cruciaal is voor het succes van telemonitoring.
Digitale zelftriage:
Hoewel steeds meer huisartsenpraktijken digitale zelftriage integreren, wordt de meerwaarde voornamelijk gezien bij eenvoudige en enkelvoudige klachten tijdens avond-, nacht- en weekenduren op de huisartsenpost. Er zijn echter zorgen over de veiligheid en het gebruik door patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. De meest effectieve vorm van triage blijft die van door de zorgprofessional zelf.
Werkdruk verminderen met digitale zorgtoepassing
Omdat digitale zorgtoepassingen relatief nieuw zijn, is er nog niet voldoende data verzameld om aan te tonen dat het de werkdruk daadwerkelijk vermindert en bijdraagt aan het oplossen van personeelstekorten in de huisartsenzorg. Desalniettemin draagt het wel bij aan efficiënt en effectief werken wat al rust kan bieden. Daarnaast kan het erg prettig zijn voor patiënten die minder mobiel zijn.
Zoals in het begin van dit blog aangegeven is het van belang om rekening te houden met de digitale vaardigheden van voornamelijk patiënten om e-health en digitale zorg binnen jouw huisartsenpraktijk te laten slagen.
Tot slot, is het essentieel dat digitale zorg wordt ingezet waar het passend is en minimaal gelijkwaardig in kwaliteit ten opzichte van niet-digitale zorg, met de patiënt centraal in het zorgproces.
Wat zet jij al in binnen jouw praktijk, of wat ben je van plan om in te zetten?