5 tips: Voorkom dat de tijdsdruk om zoveel mogelijk patiënten op een dag te zien, u teveel wordt.

5 tips: Voorkom dat de tijdsdruk om zoveel mogelijk patiënten op een dag te zien, u teveel wordt.

Dokter De Greef haalt snel een kop koffie voordat hij zijn volgende patiënt in de spreekkamer uitnodigt. Het is dinsdagochtend elf uur, maar het voelt eerder als vrijdagmiddag vier uur waarbij hij na een lange, drukke werkweek alles probeert bij te werken en af te ronden voordat hij het (meer dan welkome) weekend in kan luiden.

De wachtkamer zit vol. Er heerst een virus en de telefoons van de doktersassistenten blijven rinkelen. Hij haalt een keer adem en denkt bij zichzelf, dit wordt een lange dag.

Klinkt dit bekend voor u?
 

Onrealistische verwachtingen

We leven in een tijd waarin alles snel gaat en waarbij de verwachtingen van patiënten en de algehele samenleving torenhoog liggen. Een studie van de Universiteit van Chicago, Johns Hopkins University en Imperial College London wees een paar jaar geleden al uit dat huisartsen bijna 27 uur per dag nodig hebben om hun werk te doen. Hoe kunt u zich dan wapenen tegen deze druk?

Het geheel wegnemen van de druk kunnen we helaas niet, maar deze tips helpen om te voorkomen dat het u teveel wordt.
 

1. Triage

Triage binnen de huisartsenzorg is (nog) niet standaard. Het wordt voornamelijk toegepast binnen de acute zorg, maar onderzoek wijst uit dat een goed triagesysteem de werkdruk binnen huisartsenpraktijken enorm kan verlagen.

Door een goede triage kunnen doktersassistenten meer patiëntvragen zelfstandig afhandelen. Als gevolg worden er niet alleen minder patiënten gezien, er ontstaat hierdoor ook meer tijd voor patiënten die wel op consult komen.
 

2. Taken delegeren

Niet alle taken hoeven door de huisarts zelf uitgevoerd te worden. Taken zoals administratie, triage of routinematige controles kunnen gedelegeerd worden aan praktijkondersteuners, doktersassistenten of de praktijkmanager.
 

3. Gebruik van technologie

Technologische hulpmiddelen kunnen helpen om tijd te besparen en processen te stroomlijnen. Denk aan softwareoplossingen die uw administratieve last verlichten, online afsprakensystemen en digitale communicatiemiddelen voor consultaties op afstand.
 

4. Regelmatige pauzes

Dit klinkt natuurlijk enorm tegenstrijdig als het zo druk is en er nog zoveel gedaan moet worden, maar het nemen van korte pauzes gedurende de dag helpen om mentaal en fysiek te herstellen. Daarbij kan een korte mindfulness-, meditatie- of ademhalingsoefening tijdens deze break helpen om stress te verminderen.
 

5. Communicatietraining

Wist u dat slechts 20 tot 40 procent van wat artsen zeggen tijdens een consult, daadwerkelijk wordt onthouden door patiënten? De helft van wat is bijgebleven, blijkt bovendien niet te kloppen, aldus, de Nederlands Huisartsen Genootschap.

Goede communicatie met patiënten kan helpen om binnen de beschikbare tijd effectief te zijn. Duidelijke uitleg en goede luistervaardigheden kunnen misverstanden voorkomen en het consult efficiënter maken.

Fysiek een communicatietraining volgen heeft het voordeel dat er (in de meeste gevallen) ruimte is om praktijkvoorbeelden na te bootsen. Dit geeft direct handvatten om in uw huisartsenpraktijk toe te passen. Mocht dat om wat voor reden dan ook niet uitkomen, online en op YouTube zijn ook veel communicatietrainingen te vinden. Daarnaast staan er op de site van de NHG ook hulpmiddelen, gesprekskaarten en begrijpelijke voorlichtingsmaterialen om uw gesprekken met patiënten begrijpelijker en effectiever te laten verlopen.
 

Zoals in veel gevallen is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is ook een kwestie van deze veranderingen toepassen om het effect ervan te ervaren.

Bent u voor uw huisartsenpraktijk op zoek naar gebruiksvriendelijke softwareoplossingen om de werkdruk te verlagen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op om te zien wat onze diensten voor u kunnen betekenen.

Top