10 Tips voor Rustige Momenten in Uw Huisartsenpraktijk tijdens de Vakantieperiode

10 Tips voor Rustige Momenten in Uw Huisartsenpraktijk tijdens de Vakantieperiode

Is het momenteel “komkommertijd” bij u in de huisartsenpraktijk? Geniet van dit (zeldzame) moment om eens niet alleen maar te hoeven rennen, vliegen en hollen. Nu is er eindelijk eens tijd voor dingen die doorgaans blijven liggen of waar snel een backlog van ontstaat in verband met andere prioriteiten die voorgaan tijdens drukte.

Hieronder vindt u 10 tips om te doen qua taken/klusjes, wanneer het wat rustiger is in de huisartsenpraktijk:
 

1. Bijwerken van medische dossiers:

Patiëntendossiers up-to-date brengen. Het invoeren van nieuwe testresultaten, bijwerken van medicatieoverzichten en noteren van recente consulten.
 

2. Ordenen van de wachtkamer:

Een opgeruimde wachtkamer zorgt ervoor dat het uitnodigend is voor patiënten. Denk hierbij aan tijdschriften ordenen en netjes neerleggen/zetten, bijvullen van informatiefolders, zorgen voor voldoende desinfectiemiddel en het opruimen van eventuele rommel. Zo kunnen patiënten in een schone en georganiseerde omgeving wachten.
 

3. Medicijnvoorraad controleren:

Controleer de voorraad van medicijnen en medische benodigdheden. Bestel indien nodig nieuwe voorraden en controleer vervaldata.
 

4. Desinfecteren van oppervlakken:

Het regelmatig reinigen van oppervlakken voorkomt het verspreiden van bacteriën. Wel zo fijn voor zieke patiënten. Maak alle oppervlakken in de praktijk schoon en desinfecteer ze. Denk hierbij aan bureaus, onderzoeksbanken en wachtkamerstoelen, maar ook de klinken die iedereen aanraakt.
 

5. Administratieve taken afhandelen:

Werk administratieve taken bij die eerder wellicht zijn blijven liggen, zoals het verwerken van verzekeringsclaims, beantwoorden van e-mails en bellen van patiënten voor follow-up afspraken.
 

6. Medische apparatuur controleren en kalibreren:

Controleer en kalibreer medische apparatuur om ervoor te zorgen dat deze correct werkt. Dit omvat bloeddrukmeters, stethoscopen en andere diagnostische tools.
 

7. Training en bijscholing:

Nu het wat rustiger is, is het de uitgelezen kans om bijscholings-modules te volgen of trainingen te plannen voor het team.
 

8. Patiënteninformatie bijwerken:

Zijn uw informatiebrochures en/of voorlichtingsmaterialen up-to-date? Dat is de tijd om ze bij te werken zodat patiënten de meest actuele en relevante informatie krijgen.
 

9. Interne vergaderingen houden:

Plan een teamvergadering om de efficiëntie van de praktijk te bespreken, verbeterpunten te identificeren en te brainstormen over hoe de patiëntenzorg verder verbeterd kan worden.
 

10. Preventieve gezondheidscampagnes voorbereiden:

Voorkomen blijft beter dan genezen. Gebruik de rustigere periode om campagnes over preventieve gezondheidszorg voor te bereiden. Denk hierbij aan vaccinaties, jaarlijkse check-ups, het hanteren van een gezonde leefstijl of algemene gezondheidstips voor patiënten.
 

Met deze tips zorgt u ervoor dat alles helemaal op orde is wanneer de drukkere periode weer aanbreekt.

Top